Patatja e ëmbël është një perime jashtëzakonisht e shijshme dhe ushqyese. Është i pasur me vitaminë A, vitaminë B5, B6, tiamin, niacinë, riboflan dhe karotenoidë që justifikojnë ngjyrën e saj portokalli.
Përfitimet e patates së ëmbël për shëndetin tonë
Shëndeti më i mirë kardiovaskular
Rreth gjysma e fibrave në patatet e ëmbla është e tretshme, gjë që ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak. Meqenëse kolesteroli i lartë rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ngrënia e mjaftueshme e fibrave të tretshme është një mënyrë e shkëlqyer për të mbrojtur zemrën tuaj.
Përveç fibrave, patatet e ëmbla janë gjithashtu të pasura me antioksidantë. Më konkretisht, ato janë jashtëzakonisht të larta në beta-karoten, një lloj provitamine A që shndërrohet në vitaminë A në trup dhe gjendet kryesisht në ushqimet bimore portokalli, të verdhë dhe jeshile si karotat, brokoli, domatet dhe patatet e ëmbla. Konsumimi më i lartë i antioksidantëve si beta karotina, që gjendet në patatet e ëmbla, lidhet me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare. Kështu, patatet e ëmbla ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit kardiovaskular duke siguruar fibra dhe antioksidantë.
Ju mund të përmirësoni shëndetin e zorrëve
Fibrat janë një nga lëndët ushqyese më të dobishme për shëndetin e zorrëve dhe një patate e ëmbël mesatare përmban rreth 15% të marrjes së rekomanduar ditore. Patatet e ëmbla përmbajnë gjithashtu niseshte rezistente, e cila fermentohet në zorrën e trashë. Dhe ky proces fermentimi prodhon acide yndyrore me zinxhir të shkurtër që ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit imunitar dhe gastrointestinal.
Fibrat gjithashtu janë treguar në studime se ndihmojnë në rritjen e mikroorganizmave të dobishëm në mikrobiomën tuaj të zorrëve, megjithëse nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar specifikat e kësaj marrëdhënieje.
Ju mund të mbështesni shëndetin e syve tuaj
Siç u përmend më lart, patatet e ëmbla janë një burim i shkëlqyer i vitaminës A, një lëndë ushqyese thelbësore për shëndetin e syve. Në fakt, çdo patate e ëmbël mesatare përmban 122% të marrjes së rekomanduar ditore,në formën e beta-karotenit.
Disa studime, duke përfshirë një rishikim të vitit 2020 në Antioksidantë, kanë zbuluar se antioksidantët, duke përfshirë beta karotenin, mund të ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të zhvillimit të degjenerimit makular të lidhur me moshën dhe sëmundjeve të tjera të syrit. Studiuesit besojnë se kjo është pjesërisht për shkak se antioksidantët luftojnë dëmtimin e syve nga drita blu ose UV.